fbpx
Menu Zavrieť

Pravidelný pohyb na kolobežke má výrazné účinky na ľudské zdravie.

POHYB na kolobežke spevňuje v podstate kompletne celý ľudský organizmus a pomerne rovnomerne zaťažuje všetky svalové partie.Naviac sa posiľňujú šľachy,svalové úpony,kĺbové púzdra a väzivo.

Pri jazde na kolobežke sú zapojené tieto svaly:

Chrbtica‬ a krčné‬,hrudné a chrbtové svaly: jazda na kolobežke vám posilní najmä zdvíhač hlavy,priečny hrudný sval,veľký sval prsný,chrbtový sval a široký sval chrbtový.Spevní sa celý svalový korzet pozdĺž vašej chrbtice.

‪‎Pľúca‬ a ‪‎bránica‬: pri správnej jazde na kolobežke je človek po väčšinu času sklonený,čo umožňuje ľahšie a hlbšie dýchanie,ako napr. pri chôdzi.

Horné‬ končatiny‬: pri správnom odraze pocítite najviac dvojhlavý sval paží a sval deltový.

Dolné‬ končatiny: pohyb na kolobežke spevňuje svaly pánevného dna,upravuje potiaže s močením (vhodné najmä pre ženy),spevňuje výborne sedacie svaly-stredný a veľký sval sedací.

Ďalej pri kolobežkovaní spočiatku pocítite dvojhlavý sval holenný,priamy sval stehenný,vonkajšiu a vnútornú hlavu štvorhlavého svalu stehenného,krajčírsky sval,šikmý sval lýtkový,sval chodidlový.Výpočtu toľkých svalov sa nemožno diviť,pretože po prejdení jedného kilometra vykonáte asi tak 200 podrepov.

Brušné‬ svaly‬: jazda na kolobežke vám spevní tiež brucho,najmä priamy sval brušný a vonkajší šikmý sval brušný.

Jazda na kolobežke všestranne posiľňuje celkové kostrové svalstvo.Na rozdiel od chôdze netrpia kĺby a chrbtica nárazmi (ako pri chôdzi,alebo behu na tvrdej podložke).

Na rozdiel od jazdy na bicykli,kde sú zaťažované len dolné končatiny (hlavne kolená),kolobežka rovnomerne zaťaží všetky svalové skupiny a je bezpečnejšia.

Samozrejme,že pri pravidelnej jazde na kolobežke,pokiaľ trvá viac ako 20min (človek sa musí spotiť),je možné aj schudnúť a tvarovať napr.stehná,čo ocenia najmä ženy.Hodinová jazda na kolobežke spáli 400-500 kcal,podľa profilu trate ,alebo proti vetru a i.
Všeobecne pohyb na kolobežke spevňuje celé telo a formuje postavu.Uvoľňuje a posiľňuje pánvové dno a brušné svalstvo.Znižuje problémy s bedrami,uvoľňuje stuhnutú chrbticu (po najazdení 200km sa celkovo chrbtica spevní a narovná).

Svalové pohyby sa na #kolobežke koordinujú a cvičí sa tiež rovnováha,čo je vhodné zvlášť po úrazoch‬.

Charakterom pohybu je jazda na kolobežke blízka atletickému behu.