Čo je BIELKOVINA?

Bielkoviny sú stavebným materiálom pre naše telo. Sú tvorené z 23 aminokyselín, z toho 9 si naše telo nedokáže samo vytvoriť (esenciálne aminokyseliny) a je potrebné ich dodávať v strave. Bielkoviny sú pre život nepostrádateľné. Sú totiž základným kameňom prakticky všetkého, čo sa v tele vyskytuje. Od enzýmov po medzibunečné tekutiny, až po oporoný a pohybový systém (teda predovšetkým svaly, tie sú vpodstate samá bielkovina). Bielkoviny sa neukladajú do zásoby , preto je potrebné ich pravidelne dodávať telu v strave.

PROTEÍNY – sú v tele dôležité pre:

-výživu a rast svalov, šliach , kože a kostí

-skrátenie doby regenerácie organizmu

-podpora tvorby novej svalovej hmoty

-ochrana svalovej hmoty pred poškodením, pri nadmernom fyzickom výkone

-ochrana svalovej hmoty pred úbytkom a v priebehu znižovania váhy

Bielkoviny po svojom rozložení poskytujú 4kcal z 1gramu. Nemali by však slúžiť ako primárny zdroj energie – tým sú sacharidy a tuky. V krízovej situácii (tiež pri nezdravom chudnutí) , však veľmi často poskytujú bielkoviny nevyhnutné kalórie  potrebné pre chod tela. Konzumácia bielkovín naštartuje metabolizmus, telo ma vyššiu spotrebu energie (kalórii) v kľude. (pridaj F3, a Protein drink Mix do svojho jedálnička + cvičenie). Bielkoviny majú dlhodobý sýtiaci efekt, nie je po nich tak skoro hlad. Spomalujú rýchlosť vstrebávania sacharidov – znižujú glykemický index jedla.

Proteíny -rozdelenie:

*Živočíšne – výhodou živočíšnych bielkovín je, že obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré si naše telo nevie samo vyrobiť. Pri ich náročnom štiepení sa však organizmus vyčerpáva a vzniká veľa odpadových látok. Čiže ak konzumuje veľa živočíšnych bielkovín (mäso, mliečne výrobky) dochádza k preťaženiu tráviaceho systému, čož vedie často k jeho poruchám. Prvými príznakmi je zápcha alebo hnačky. Ďaľší prejavom je úbytok vápniku, horčíku, zinku a vitamínov skupiny B. Súčasne vzniká látka nazývaná ANULOID, ktorá sa ukladá v tkanivách e vedie k ich postupnej degenerácii. Príliš mnoho živočisných bielkovín v strave vedie k žlčovým a ľadvidnoým kameňom a k odvapneniu kostí. Ďaľšiou obrovskou nevýhodou (zvlášť pre ľudí pri redukcii váhy) je , že potraviny obsahujúce bielkoviny zároveň obsahujú veľké množstvo tuku. S každým gramom proteínu v mäse zjeme zároveň 1,2gramu tukov!!!

Keď už tak : morčacie mäso, kuracie bez kože, ryby, králik, zverina, vajcia, bielky, nízkotučné syry do 30%… maximálne 30% denného príjmu bielkovín.

*Rastlinné – výhodou pre telo je , že sú ľahko stráviteľné a pri ich štiepení , nevzniká skoro žiadny odpad. Rastlinné bielkoviny sú takmer bez tuku a naviac s nimi organizmus dostáva i celú radu vitamínov, minerálov a vlákniny. Konzumácia rastlinných bielkovín nám však nepokryje potrebu esenciálnych aminokyselín, čo by bol celkom problém. Jediným východiskom z tejto situáacie je konzumácia sóje a sójových výrobkov.

SÓJA

  • obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín
  • pomáha telu uchovávať vápnik
  • je bez cholesterolu
  • zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov -ochrana buniek pred stárnutím a pri ochoreniach
  • obsahuje Genistein – prevencia rakoviny
  • znižuje riziko upchávania ciev, srdcových záchvatov a mŕtvice

Ak chceme tieto výhody využiť musíme dodávať telu sójovy proteín denne, petože napríklad k rozkladu Genisteínu dojde v priebehu 24hodín.

Vhodný zdroj : sójové bôby, sójové výrobky, tofu…

Proteíny – dávkovanie:

*doporučená denná dávka u dospelého človeka je min. 1g/1kg váhy

*športovec 1,5g-3g/1kg váhy

*pri redukcii nadváhy je potrebné prijímať bielkoviny vo väčšiom množstve -zrýchluje metabolizmus

Bielkoviny by mali byť zastúpené v každom väčšiom jedle v priebehu celého dňa. Jedine takto uchránime v redkučnom procese svalovinu pre jej úbytkom. Pre stanovenie optimálneho množstva bielkovín je potrebné zohladniť hmotnosť a aktívnu telesnú hmotu, vek, pohlavie, množstvo fyzickej aktivity a príjem ostatných živín. Pri redukcii nadváhy je potrebné telu dodať cca 70-150g bielkovín v pomere 30% živočíšnych 70% rastlinných presné množstvo vám stanovím na základe telesen analýzy, na ktorú je možné sa u nás objednať.

Pridaj komentár